No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kultúrne inštitúcie pripravili benefičné víkendy, z ktorých výťažok venujú na pomoc pre utečencov

16. marca 2022 | | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Kultúrne inštitúcie, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), pripravili benefičné podujatia „Víkendy pre Ukrajinu“, z ktorých výťažok zo vstupného venujú na pomoc utečencom.

„Ak chcete prispieť na dobrú vec aj vy, príďte do divadiel, múzeí, galérie a planetária, ktoré zriaďuje župa, počas siedmich Víkendov pre Ukrajinu. Celý výťažok zo vstupného i honorárov poputuje charitatívnym a neziskovým organizáciám, ktoré pomáhajú utečencom,“ informovala vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK Lenka Štepáneková.

Článok pokračuje pod reklamou


Benefičné podujatia sa uskutočnia počas siedmich víkendov od 18. marca do 1. mája.

Súčasťou benefičných víkendov sú aj výstavy v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote - výstava Syseľ je v múzeu dostupná do 31. mája a predstavuje spôsob života jedného z najfotogenickejších hlodavcov, výstava pri príležitosti 750. výročia prvej upresňujúcej písomnej zmienky o sídle Rimavská Sobota trvá do 30. apríla, výstava popredného indického fotografa, filmového producenta a historika umenia Benoya K. Behla, ktorý pripravil sériu fotografií z centra kresťanstva v oblasti Goa, bude dostupná od 6. apríla do 1. mája a výstava Prenasledovanie Rómov v období Slovenského štátu, ktorú pripravilo SNM - Múzeum holokaustu v Seredi, bude dostupná od 6. apríl do 1. mája.

Zapojené do benefičných udalostí je aj Novohradské múzeum a galéria v Lučenci s výstavou tropického hmyzu zo súkromnej zbierky Michala Zachara z Prievidze, ktoré si zberateľ doviezol z expedícií po svetových kontinentoch. Dostupná bude od 23. marca.

GMM v R. Sobote a Novohradské múzeum a galéria v Lučenci venujú výťažok zo všetkých predaných vstupeniek počas sobôt a nedelí na pomoc utečencom z Ukrajiny.

Ďalšie zapojené kultúrne inštitúcie sú: Stredoslovenská galéria – Bethlenov dom v Banskej Bystrici, Stredoslovenská galéria – Pretórium v B. Bystrici, Stredoslovenská galéria – Vila Dominika Skuteckého v B. Bystrici, Stredoslovenské múzeum – Tihányiovský kaštieľ v B. Bystrici, Horehronské múzeum – Meštiansky dom v Brezne a Pohronské múzeum v Novej Bani.

Článok pokračuje pod reklamou


„Podobne, ako kultúra ďakovala zdravotníkom za ich nasadenie v boji proti COVID-19, sa teraz naše kultúrne inštitúcie zapájajú do pomoci utečencom,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

K téme sa vyjadril aj Peter Černek, vedúci Oddelenia kultúry Úradu BBSK. „Krajské knižnice sme požiadali, aby pri nákupe kníh z účelových finančných prostriedkov kraja zohľadnili aj nákup literatúry pre deti a mládež v ukrajinskom jazyku. Do tejto aktivity by sme radi zapojili v ďalšej fáze aj naše osvetové strediská, ktoré by sa mohli podieľať na prepájaní slovenskej a ukrajinskej kultúry.“


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross