No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto opätovne hľadá zhotoviteľa útulku. Bolo vybavenie petície zákonné?

psik1Rimavskosobotskí poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) sa opäť raz zaoberali neexistujúcim útulkom pre zvieratá, pre ktorý aktivistom odobrili prenájom pozemkov ešte v roku 2012 a dodnes nie je postavený. Informatívnu správu o pokuse vybudovania útulku pre psov v Rimavskej Sobote pred poslancov predložil hlavný kontrolór mesta Ladislav Šťavina, ktorý v takmer desiatich minútach priblížil genézu výstavby od roku 2012 až po rok 2015 a reagoval tak na interpeláciu poslanca Júliusa Sojku o zákonnosti postupu petície. Podľa Šťavinu bolo podanie petície v norme, podľa zákona. Július Sojka, iniciátor zatiaľ najrozsiahlejšej petície, ktorú podpísalo približne 3600 obyvateľov, pripomenul, že záležitosť interpeloval lebo ani takmer po dvoch rokoch nedostal odpoveď na petíciu za vybudovanie útulku ako aj vyčlenenie financií z daní za psov na výstavbu. Podľa jeho slov zatiaľ len počúva, ako sa čo nedá. Podľa Sojku útulok v ich histórii už v meste nebude a pritom mohol byť zadarmo. „Kto bol vinný, kto nevinný, už to nechajme tak,“ konštatoval poslanec. Zároveň zdôraznil, že náklady konzultoval s majiteľkou útulku zvierat v susednom Lučenci, kde majú 500 zvierat a výdavky pritom okolo 45 tisíc eur. „Tu sa podkladajú také nezmysly obyvateľstvu, ktoré ho majú manipulovať a narábať s ním,“ reagoval Sojka na finančný odhad vedenia mesta k výstavbe útulku v hodnote 80 až 90 tis. eur.

„Iniciatíva tu bola, tá zanikla a buď sa petícia prejednala zákonne alebo nezákonne, to sa dá iba konštatovať, nič viac. O útulku sa nemáme tu čo baviť lebo minule tu bolo predsa skonštatované, že mesto útulok nepotrebuje. Nevyužila sa šanca, ktorá tu bola, koniec,“ reagoval na rokovaní poslanec Samuel Urban.
Podľa primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka je útulok pre psíkov vďačnou politickou témou. Mestská polícia podľa neho odchytila v roku 2014 celkovo 44 psov, v roku 2015 ich bolo 87 kusov, odovzdané boli novým majiteľom alebo boli odvezené do útulkov v Lučenci a Fiľakove. Náklady za minulý rok pritom v tejto súvislosti boli približne tisíc eur. „O každého psíka sme sa postarali,“ ubezpečil primátor a spomenul, že ako poslanec má Július Sojka právo navrhnúť svojim kolegom aby vyčlenili finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu a výstavbu. „Vy to schváľte a ja to páni budem rešpektovať a budeme stavať,“ povedal Šimko a pripomenul, že ročné náklady na útulok budú 80 tis. eur. Zároveň spomenul, že do problematiky útulku by bolo zapojiť viacero obcí a tému útulku predniesť na schôdzi Združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Podľa Sojku je však odchyt psov „na čierno“ oveľa vyšší. „Keby sa urobil len jeden odchyt na konkrétnom mieste v Rimavskej Sobote, tak naplníme celý útulok,“ povedal Sojka a dodal, že ho zaujíma postup mesta v súvislosti s petičným zákonom.

hlasovanie-utulok„To, že prečo mešká nie 30 dní ale 60 dní, aj tak je to okolo 70 dní to som povedal vo svojej informatívnej správe. Potrebovali sme mať zložku u seba lebo vždy z nej boli aktuálne veci, ktoré bolo potrebné odtiaľ čerpať. Budem ja každú chvíľu behať po schodoch keď primátor povie, že potrebuje to alebo to. Tak mu odnesiem tú zložku,“ odôvodnil svoje stanovisko hlavný kontrolór a zároveň, priznal, že lehotu prekročili.

Ako už zo strany mestskej polície pred rokom odznelo, stretli aj s prípadmi, kedy túlavé psy ohrozovali bezpečnosť ľudí a napadli ich. Mestská polícia podľa náčelníka polície nemá dostatočne vyhovujúce priestory na umiestnenie odchytených psov a z kapacitných dôvodov museli niektoré oznámenia od občanov o potulujúcich sa psoch po uliciach odmietnuť.
Na návrh poslanca Jozefa Tótha mesto vypíše verejno-obchodnú súťaž na zhotoviteľa a zároveň i na prevádzkovateľa útulku pre zvieratá v meste (mesto vyhlásilo súťaž aj približne pred rokom, pozn red.). Zároveň má bezplatne poskytnúť pozemok a na vlastné náklady vybudovať vodovodnú a elektrickú prípojku. Na prevádzku útulku pre zvieratá prispeje z vybratých daní za psa sumou 16 tis. eur. Z prítomných 15 poslancov za návrh hlasovalo 13, proti nebol nikto a zdržali sa dvaja. Poslanci sa pritom v roku 2014 na návrh poslanca Júliusa Sojku uzniesli, že mesto má použiť celý výnos z dane za psa, približne 25 tis. eur, na zabezpečenie čistoty verejných priestranstiev aj na starostlivosť o túlavé psy.

Podľa hlavnej kontrolórky Tornale Eriky Győrfiovej si podobnú situáciu s vybavovaním petície v Tornali nepamätajú. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedla, príslušný orgán verejnej moci je povinný prešetriť a vybaviť petíciu tak, aby zistila skutočný stav veci a výsledok vybavenia petície oznámiť do 30 alebo v zložitých prípadoch do 60 dní od doručenia petície a keď ju nevybaví v lehote, pochybí. „Odpovedať mu musí,“ uzavrela kontrolórka Tornale.

 

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články

R. SOBOTA: Chcú, aby útulok pre psov postavilo mesto. Odštartovali petíciu
R. SOBOTA: Mesto nemá peniaze na útulok pre psov, investorovi by prispelo
VIDEO: Hádka kvôli útulku pre psov! Poslanci išli overiť, či je pozemok (ne)vyčistený

R. SOBOTA: Útulok pre psov nebude. Aktivisti stratili s mestom trpezlivosť

R. SOBOTA: Opusteným psom pomôžu aj valentínskou zbierkou na námestí
Výstavbe útulku pre psov by už nemalo nič brániť, poslanci schválili úpravu zmluvy
Útulok pre psov poslanci podporili, schválili prenájom pozemkov za mestom
Útulok pre psov ide pred poslancov, rozhodnú o prenájme pozemkov
Útulok pre psov do zimy nebude, aktivisti zatiaľ nezískali pozemok
Útulok pre psov chcú postaviť čo najskôr, čakajú na prenájom pozemkov
R. SOBOTA: Túlavých psov sa najviac obávali v Tomašovej a na Nižnej Pokoradzi


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross