No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Divadelný súbor Divosud oslávi 25. výročie svojho založenia

19. decembra 2011 |  | |

Ochotnícky divadelný súbor Divosud si dnes večer pripomenie 25. výročie svojho založenia. Súčasní i bývalí členovia, spolupracovníci ako aj priaznivci divadla sa stretnú v bábkovej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote o 18.00 hod. Pripravené je pásmo hovoreného slova, ukážky inscenácií a filmových záznamov z 25-ročnej činnosti divadelníkov.

V divadelnom súbore Divosud sa dodnes vystriedalo približne sto ochotníckych divadelníkov v rôznych umeleckých funkciách. Od založenia súboru až dodnes v ňom pôsobí držiteľ Zlatej plakety Jána Palárika , v súčasnosti sedemdesiatnik Pavel  Belán. Medzi najúspešnejšie inscenácie, ktoré otvorili novú éru klasiky patria Kauza Ťapákovci, predstavenie malo 75 repríz, Dvaja, Neprebudený, Verná nevera, Pani Rafiková a tí druhí , Čechovove jednoaktovky a iné. Podujatie pri príležitosti 25. výročia založenia DS Divosud podporil BBSK.

Divosud do arény ochotníckeho života vstúpil premiérou hry Ľudovíta Filana Ja, Adam, volám zem v réžii Daniela Brezinu 30.júna 1986. Vtedy sa utvoril aj prvý herecký kolektív. Po tejto hre nasledovala inscenácia Jánošík podľa Vivaldiho (1987), spoločensko-kritická hra  To predsa nie sme my?! (1988), a dramatizácia poviedky Erendira (1989). Všetky inscenácie režíroval Daniel Brezina, ktorý v roku 1989 ochotnícke javisko opustil.

Súbor reštauroval svoju hereckú základňu a réžie sa ujal Ľubomír Šárik. Na dlhé obdobie sa témou javiskového stvárnenia stala slovenská klasická spisba a neskôr aj pôvodná tvorba. Inscenáciou Kauza Ťapákovci (1991) sa začala nová éra súboru. V r.1992 súbor vyhral krajskú súťaž divadelných súborov kategórie „C“, na celoštátnej súťaži  Divadelné Šurany obsadil 2.miesto a vyhral XXV. Palárikovú Rakovú (získal zlatú plaketu), zúčastnil sa na Scénickej žatve v Martine. Od tejto chvíle súbor pracoval v tandeme scénograf a kostýmový výtvarník Marián Lacko a režisér Ľubomír Šárik

Nasledovali ďalšie inscenácie medzi nimi  Náš pán minister, Neprebudený, Dvaja, Noc v hostinci U veľkého diviaka, Pani Rafiková a tí druhí, Nos, Zabíjačka, Ryba pre štyroch či Výklad.  Všetky režíroval Ľubomír Šárik.

Súbor sa pravidelne zúčastňuje regionálnych, krajských, ale aj celoštátnych súťaží ako Divadelné Šurany, Belopotockého Mikuláš, Divadelná Spišská Nová Ves, Gorazdov Močenok, Palárikova Raková, Scénická žatva Martin, Divadelný Trebišov, Zochova Revúca Predstavil sa vo Vojvodine (1997) a v Čechách (Plumlovské léto 2003,2004,2008).

Súbor získal mnoho individuálnych ocenení. Medzi stálych členov patrí Pavel  Belán, Lyda Balcarová, Naďa Garajová, Marián Lacko, Roman Čarnoký, Milana Jutková, Helena Chrenková, Iveta Mičíková a ďalší.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross