No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Študenti počas stáže v Taliansku nahliadli do tajov enogastronómie

perex-skolaPomaly sa stáva tradíciou, že žiaci Súkromnej strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote trávia časť svojho odborného výcviku v zahraničí. Projektový tím sa tento rok rozhodol pre taliansku špičkovú vzdelávaciu inštitúciu.Miesto pobytu, Asti, sa nachádza v severozápadnej časti Talianska v regióne Piemont, blízko francúzskych hraníc. Gastronómiu regiónu ovplyvnili okrem francúzskej a talianskej kuchyne aj početné vinice a v nich pripravované víno. Kultúru spojenia vína a jedál miestni nazývajú enogastronómia a musíme uznať, že v tejto oblasti sa vypracovali až do svetovej elity. V regióne nájdeme 13 druhov vína s certifikátom D.O.C. (denominazione di originale controlle) a 3 druhy s certifikátom D.O.C.G. (D.O.C. e garantia).

Okrem druhov Barbera, Barolo, Barbaresco, Gattinara, Dolcetto, Nebbiolo sú pre someliérov zvučné aj miestne druhy šumivých vín: Asti Spumante a Moscato d´Asti. Regionálnu gastronómiu charakterizuje používanie kvalitných miestnych surovín: hľuzovky bielej, lieskových orieškov, kozieho, ovčieho či kravského syra, kukuričnej múky, mäsa, gaštanov, ovocia a zeleniny.

Žiaci strávili v tejto oblasti tri týždne, počas ktorých navštevovali miestnu súkromnú hotelovú akadémiu. Výukové strediská školy sa nachádzajú priamo v meste Asti a v Agliano Terme, kde mali možnosť variť v krásnom prostredí plnom viníc. Okrem výučby talianskeho jazyka sa žiaci zúčastnili praktických cvičení, na ktorých im šéfkuchár Gino odovzdával tajomstvá talianskej a regionálnej kuchyne. Od základných činností, postupov a prípravy jednoduchých jedál sa žiaci dostali k príprave zložitejších jedál a k umeniu servírovania používaného masteršéfmi v špičkových reštauráciách. Repertoár žiakov sa značne rozšíril, naučili sa pripravovať napríklad rôzne omáčky k cestovinám, rizoto, plnenú zeleninu, ravioli, minestrone, lasagne a rôzne druhy dezertov. Zúčastnili sa baristického kurzu, v rámci ktorého spoznali ozajstné talianske espresso, ristretto, capuccino a miestnu špecialitu bicerin.

Počas trojtýždňového pobytu si žiaci postupne osvojili taliansku kultúru: navštívili metropoly ako Miláno, Turín a malebné stredomorské stredisko Portofino, zúčastnili sa ochutnávky vína a syrov, zažili festival špecialít z rôznych kútov Talianska. Fine dining sa stal súčasťou ich bežného života: z kvalitných surovín každý deň vyčarili trojchodový obed. Niektorí žiaci považovali za výrazný zážitok aj používanie rôznych druhov dopravných prostriedkov, ako plavbu loďou, jazdu metrom alebo let lietadlom, ktoré vyskúšali po prvýkrát. Iní si pochvaľovali talianske jedlá: dary mora, mušle, cestoviny, pizzu, gnocchi, grissini. U každého z nich však išlo o akúsi skúšku samostatnosti a schopnosti spolunažívania.

Žiaci boli hodnotení pomocou európskeho nástroja ECVET, ktorý naša škola použila ako prvá v rimavskosobotskom regióne. Prispela k tomu aj skutočnosť, že manažér prijímajúcej organizácie je expertom ECVET CoP tímu. Základom tohto nástroja je nezávislé hodnotenie naučených vedomostí jedným učiteľom počas vzdelávacieho procesu a druhým učiteľom v domovskej škole po pobyte. Hodnotenie sa tak stáva objektívnejším a nadnárodným. Žiaci zároveň získali aj druhý certifikát, uznávaný v Európskej únii: Europass Mobility.

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie. Táto správa reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v nej.

Zdroj: PR článok
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.

 

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross