No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z Bubuho kuchyne: Sumec s rizlingovou omáčkou a kapustou na alsaský spôsob

Sumec s rizlingovou omáčkouBlížia sa Vianoce, čiže obdobie kedy sa drvivá väčšina ľudí orientuje na jedlá z rýb. Vybral som si špecialitku, ktorú má veľmi rád naša celá rodina: sumca s rizlingovou omáčkou a kapustou, ktorá je inšpirovaná alsaským choucroute-om (čítaj: šukrut). Ingrediencie:

  • 1 kg rýb (sumec), filety s kožou
  • Kačacia masť
  • 1 cibuľa
  • 70 deka domácej kyslej kapusty
  • Korenie: 6-7 kusov celého čierneho korenia, 3-4 klinčeky, 2 bôbkové listy, 4-5 borievok, soľ, cukor
  • suchý rizling, 0,5 l
  • anglická slanina, podľa chuti

Omáčka:

  • 1 malá cibuľa rozkrájaná na čo najmenšie kúsky
  • Cca 10 deka masla
  • 0,5 l rybacieho vývaru
  • 3 deci suchého rizlingu
  • 3 deci šľahačky na varenie

Postup:
Kapusta:
Kapustu umyjeme, aby sa zjemnila kyslosť – novú, oveľa jemnejšiu získa vďaka rizlingu počas varenia. 2 lyžice kačacej masti dáme do panvice, necháme roztopiť, pridáme cibuľu a dusíme. Keď je cibuľa mäkká, pridáme kapustu a korenia (môžete ich zabaliť lekárskym  obväzom, aby ste ich pred podávaním mohli ľahko vybrať). Prilejeme rizling (ak by ste chceli byť veľmi originálny, môžete pridať aj 0,5 deci suchého samorodného, kapusta tým získa ďalšie špecifické arómy). Pridáme štipku cukru. Zakryjeme a na hodinu, hodinu aj pol pečieme v rúre (160 C). Vyberieme maličký sáčok s koreniami a kapusta je hotová.

Omáčka:
Kým kapustu máte v rúre, pripravte omáčku a rybu. Do panvice pridáme 2 deka masla, po tom čo sa roztopí pridáme malú rozkrájanú cibuľu a dusíme 3-4 minút. Pridáme rizling a zahustíme na cca tretinu pôvodného objemu. Keď sme hotoví, prilejeme smotanu a rybací vývar. Opäť zahustíme na približne polovicu a pred podávaním s maslom zjemníme  omáčku, ktorá tým získa aj trošku jemnejší krémový charakter .

Ryba:
Filety rozkrájame na „normálne“ porcie. Veeeľmi jemne ich zaobalíme múkou – pozor, vrstva múky musí byť veľmi jemná, tenká, slúži to len nato, aby ryba mala krajšiu farbu po pečení. Minimálne množstvo oleja dáme do panvice, pridáme rybu, najprv 3 minúty pražíme stranu s kožou. Skúste pritom veľmi jemne pritlačiť filety k panvici – zabránite tým vzniku pary medzi rybou a panvicou (keďže ryba obsahuje vodu) a sumec sa krajšie upraží. Po troch minútach pridáme lyžicu masla a pokračujeme ďalšie 2 minúty. Rybu potom obrátime, ale maximálne na 2 minúty. Soľ až na konci.
Paralelne s rybou upražíme aj 2-3 kusy anglickej slaniny.

Podávanie:
Na tanier dáme najprv kapustu, nato položíme rybu a anglickú slaninu. Oblejeme rizlingovou omáčkou.
K tomuto jedlu odporúčam najkvalitnejší možný, resp. dostupný suchý rizling rýnsky.

Zaujímavé ponuky 4Home
Pre našich čitateľov so špeciálnou zľavou! Stačí pri nákupe zadať kód kupónu "AF5" a nakupujete ešte o 5% lacnejšie!

[gn_row] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [gn_column size="1/2"]

[/gn_column] [/gn_row]

Sumec s rizlingovou omáčkou


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross