No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na svetelné znečistenie či na nevhodné osvetlenie budov chcú poukázať fotosúťažou

„Svieťme si na cestu....nie na hviezdy“ tak znie názov v poradí už 10. ročníka medzinárodnej fotosúťaže Hvezdárne v Rimavskej Sobote zameranej na problematiku svetelného znečistenia v súčasnosti. Tá v spolupráci so Slovenskou ústrednou hvezdárňou, zväzom astronómov a astronomickou spoločnosťou pri SAV vyhlásila súťaž s cieľom upozorniť na tento vážny environmentálny problém dnešnej doby. Ako pre Rimava.sk uviedol riaditeľ hvezdárne v Rimavskej Sobote Pavol Rapavý, nesprávne svietenie pôsobí negatívne na prírodu, živočíchy a v neposlednom rade aj na zdravie ľudí. "Prirodzené striedanie dňa aj noci, je tá najstabilnejšia premenná v prírode," povedal riaditeľ, podľa ktorého aktuálne v Nemecku idú investovať do odstránenia týchto negatívnych javov tri miliardy eur, pretože tam dochádza k drastickému úbytku hmyzu, čo má vplyv aj na potravinový reťazec, okrem iného to vplýva na ekonomiku či na onkologické ochorenia.

A teda ako správne svietiť?

Podľa astronómov je princíp správneho svietenia jednoduchý. Svietiť len tam, kde potrebujeme, len vtedy, keď to je potrebné a len takou intenzitou ako je potrebné. "Čiže nie zbytočne," podotkol Rapavý a dodáva, že na Slovensku je to obzvlášť potrebné, pretože nemáme žiadny zákon, ktorý by to upravoval.

Článok pokračuje pod reklamou



Problém vidí v tom, že v mnohých mestách a obciach robia rekonštrukciu verejných osvetlení. "Čo je pozitívne, len bohužiaľ, ako keby projektanti nevedeli, že biele a modré svetlo vôbec nepatrí do nočného životného prostredia. Modrá tam nemá čo robiť, je to neprirodzené. Mnohokrát viac sa rozptyľuje, ako to oranžové svetlo," podotkol riaditeľ. Ako príklad poukázal na rozdiel osvetlenia nového parkoviska na Sídlisku Západ v Rimavskej Sobote. "Konštrukčne je to dobre urobené, ale svieti do modra. Solídne osvetlenie je napríklad pod Hvezdárňou, pri kaštieli. Je to celkom dobré. Svieti ani nie silno, nesvieti to dohora a je to oranžové," zdôraznil Rapavý.

Do súťaže sa aktuálne môže zapojiť úplne každý, bez vekového obmedzenia a štátnej príslušnosti.

V prvej z nich pôjde o snímky zachytávajúce nevhodné svietenie budov, komunikácií a nesprávne svietenie, ktoré má za následok plytvanie množstvom energie pod názvom „Ako rozhodne nesvietiť“. Druhá kategória je presným opakom. „Posvietiť“ si v nej môžete na snímky zobrazujúce príklady správnych svietidiel a osvetlenia šetrného k nočnému životnému prostrediu aj nočnej oblohe. Tretia kategória s názvom „Variácie na tému svetlo a tma“ je voľnejšia a umožňuje široké pole pôsobnosti. Môžete sa s ňou pohrať a byť kreatívny, ale nezabudnite na cieľ fotosúťaže, ktorá je o správnom a nesprávnom osvetľovaní. V tejto kategórii sú prípustné aj fotomontáže. Súťaž má uzávierku koncom októbra tohto roka a v každej kategórii odmenia troch najlepších. "Venujeme sa svetelnému znečisteniu, ktoré astronómii vadí," povedal riaditeľ, podľa ktorého fotosúťaž vyhlásili z toho dôvodu, aby sa táto problematika viacej dostala k ľuďom. "Z tejto fotosúťaže máme navyše serióznu databázu pekných fotografií, ktoré môžeme používať na popularizáciu. Výstava vybraných fotografií bude možno aj tento rok v TIC-ke," podotkol. Podrobnosti a podmienky fotosúťaže sú TU

Nápad zorganizovania takejto súťaže vznikol pred rokmi v Čechách. Najskôr to robili spolu s kolegami a teraz v tejto myšlienke pokračujú naďalej na Slovensku. "Významným prínosom fotosúťaže bolo zapojenie sa Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, ktoré pre ocenených poskytuje zaujímavé finančné odmeny, s ktorými už teraz problém nemáme," uzavrel Rapavý.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Hvezdáreň Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross