No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Súkromná stredná odborná škola študuje taliansku kuchyňu od tých najpovolanejších, priamo v Taliansku

28. novembra 2017 |  | 

Mediteránska kuchyňa je v súčasnosti nielen módnou záležitosťou, ale preukázateľne má blahodarný vplyv na zdravotný stav človeka. Nie náhodou sa stala súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva Unesco už v roku 2011. Na Súkromnej strednej odbornej škole v Rimavskej Sobote sa práve preto talianskej kuchyni venuje značná pozornosť. Táto kuchyňa  je nielen zdravá, ale aj Slovákom blízka vďaka cestovnému ruchu, ktorý s touto krajinou máme, aj vďaka používaným surovinám.

V duchu hesla „Lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“ sme sa po roku  vrátili – tentokrát s majsterkami odborného výcviku Katarínou Medeovou, Katarínou Szabóovou a Soňou Šajátovou – opäť so žiakmi tretieho ročníka študijného odboru hotelová akadémia do školy v Agliano Terme a v Asti, aby sme si doplnili v rámci projektu Erasmus+ poznatky z talianskej kuchyne a pripravili učebné materiály pre predmety technológia prípravy pokrmov a medzinárodná gastronómia. Piemontská kuchyňa má svoje špecifiká: cestoviny, slané koláče so zeleninou, rizoto,  dusené teľacie mäso na zelenine s polentou, to sú len niektoré z mnohých receptov, ktoré sme sa naučili prvý týždeň. Sladké dezerty, tak ako aj hlavné jedlá, závisia od aktuálnej ponuky sezónnych surovín. Všetky suroviny dodávajú miestni pestovatelia denne čerstvé, podobne aj mäso a ryby. Všeobecne tu panuje úcta k práci, ktorú musia drobní hospodári a pestovatelia vynaložiť, aby sa vyprodukovali zdravé potraviny.

Každý deň spolu so žiakmi na odbornom výcviku pripravujeme v školskej kuchyni obedy pre žiakov školy, pre učiteľov, aj pre seba. Okrem toho spolu so žiakmi tretieho ročníka pripravujúcimi sa na záverečné skúšky varíme niektoré zo sedemdesiatich receptov, ktoré musia spamäti ovládať pri skúškach. Iní žiaci majú cvičenia z techniky obsluhy, tí zase obsluhujú spolužiakov. V škole sa dbá aj na kultúru stolovania, na obed majú žiaci celú hodinu, pri stoloch sedia vždy desiati spolužiaci, zhovárajú sa a vychutnávajú si jedlo. Dve jedlá, dezert a káva nám dnes trvali už hodinu a štvrť. Neponáhľame sa.  Treba žiť prítomnosťou, užívať si príjemnú spoločnosť, chutné,kvalitné jedlo, ktoré dodá telu silu a energiu.

Vo voľnom čase tiež nezaháľame. Dopĺňame si svoje vedomosti  priamo v reštauráciách. Rýchle občerstvenie zamieňame za tradičnú tratoriu a vyskúšame  obed v reštaurácii, kde pracujú aj ľudia s downovým syndrómom. Na exkurzii v Turíne, bývalom kráľovskom meste a hlavnom meste Talianska, neobídeme jednu zo slávnych historických kaviarní a ochutnávame bicerin, kávový nápoj s čokoládou.  Vo voľný Deň všetkých svätýchsa vypravíme do Santa Margherity, loďou sa preplavíme do malebného Portofina, rybárskej dedinky pri Ligurskom mori, vychutnávame posledné lúče novembrového slnka a – ako inak – aspoň si   omočíme  nohy v mori. Dávame si kávu pri majáku a kocháme sa výhľadmi na nekonečné more. Každú voľnú chvíľu sa túlame uličkami starobylého Asti, kedysi sídla bankárov,  obdivujeme honosné paláce a v jednom z nich ochutnávame hľuzovku, lokálnu špecialitu. Debatujeme s miestnymi, dáme sa do reči aj s primátorom Asti, ktorý sa pristaví pri našom stole. Ponúkneme hochutným miestnym syrom a nové priateľstvo spečatíme spoločnou fotkou.

Aj takéto je pre nás Taliansko. Radi sa sem hocikedy vrátime. Po hľuzovku, ktorej bolo pre suchá tohto roku žalostne málo, ale aj kvôli priateľstvám, ktoré tu vznikli. Arrideverci Italy, ciao Asti.

PhDr. Marianna Boršová
Súkromná stredná odborná škola – Magán Szakközépiskola, Rimavská Sobota
www.ssosrs.sk

Tento projekt bol financovaný s podporou Európskej Komisie.
Táto publikácia reprezentuje výlučne názor autora a Komisia nezodpovedá za akékoľvek použitie informácií obsiahnutých v tejto publikácii.

 

Zdroj: SSOŠ, PR článok


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross