No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Zvýšený počet chorých v kraji signalizuje blížiacu sa chrípkovú sezónu

16. septembra 2019 |  | 

Pomerne výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), či chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO), zaznamenali v tomto kalendárnom týždni epidemiológovia v Banskobystrickom kraji. Podľa analýzy hlásení možno konštatovať, že výskyt ARO v tomto regióne stúpol v porovnaní s uplynulým týždňom o 70 percent a výskyt CHPO až o 145 percent. Zvýšený výskyt týchto ochorení svedčí o tom, že sa blíži chrípková sezóna. Uviedla pre Rimava.sk hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotnícka (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Podľa jej slov však napriek tomuto vzostupu možno situáciu považovať za primeranú ročnému obdobiu, ako aj dlhoročnému priemeru. Ako priblížila, najvyšší počet chorých na ARO je v rámci regiónu Gemer-Malohont v okrese Rimavská Sobota, ako aj v susednom okrese Lučenec. V prípade chrípky a jej podobných ochorení najvyšší počet pacientov v rámci okolitých okresov hlási Poltár. „Chorí sú predovšetkým študenti stredných škôl, ale aj ľudia v produktívnom veku, seniori a žiaci základných škôl,“ doplnila.

Výraznejší nárast akútnych respiračných ochorení je podľa odborníkov ideálny na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po plánovanie očkovanie proti sezónnej chrípke.

„Najúčinnejšou ochranou proti chrípke je očkovanie. Neustále opakovanie princípov prevencie proti chorobám, hlavne v tomto období proti respiračným ochoreniam a chrípke, má svoj význam. Ľuďom treba pripomínať, čo ich uchráni pred ochorením, ktoré môže mať v krajnom prípade fatálny dosah“, konštatuje vedúca Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross