No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Šibeničný vrch: Mesto pochybilo, priznal primátor. Chýbajúcim chodníkom sa budú zaoberať

20. októbra 2020 | |  | 

Obyvateľom Šibeničného vrchu robí vrásky na čele zrušená plocha, ktorú roky využívali ako chodník popri ceste k železničnému priecestiu. Železnice po rekonštrukčných prácach spravili chodník na druhej strane cesty.

Na chodcov pozabudli

Popri ceste zo Šibeničného vrchu je po ľavej strane chodník, ktorý končí odrazu pred priecestím. Tam už treba prejsť na druhú stranu cesty a neskôr krížom cez križovatku. Ľudia, ktorí chcú ísť na Družstevnú ulicu, kde je najväčšia základná škola v meste, musia križovať cestu navyše trikrát, namiesto toho, aby prešli súvisle po jednej strane cesty. Podľa mestskej poslankyne Eriky Juhászovej sa rodičia detí obávajú o ich bezpečnosť. Prechádzať cez cestu je podľa nej nebezpečné aj pre starších ľudí.

Článok pokračuje pod reklamou



„Bolo to realizované železnicou, nie mestom,“ začal vysvetľovať situáciu na zasadnutí mestského zastupiteľstva z konca septembra primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, podľa ktorého železnice robili aj projektovú dokumentáciu. „Ak niekto pochybil, tak pochybili viaceré štátne orgány,“ skonštatoval ďalej Šimko. V ceste novému chodníku podľa Šimka bránia aj rampy, ktoré je potrebné o niekoľko metrov posunúť. „Tam je miesto na chodník, železnice urobili veľkú chybu,“ zhodnotil primátor.

„Špeciálny stavebný úrad nás oslovil, ako mesto sme dávali stanovisko k projektovej dokumentácii,“ povedala vedúca odboru rozvoja mesta Eva Muráriková s tým, že projektová dokumentácia riešila len ľavú stranu chodníka, a nie pravú. „Pre nás môže byť riešenie to, že dáme do rozpočtu na budúci rok prípravu projektovej dokumentácie, aby aj na pravej strane bol chodník. Potom so železnicami, ktoré sú vlastníkmi pozemku, budeme musieť konzultovať, akým spôsobom to vieme doriešiť,“ navrhla Muráriková.

„To nebude lacná záležitosť,“ zhodnotil primátor Šimko s tým, že polícia aj stavebný odbor mesta pri vydaní súhlasného stanoviska pochybili. „Nikto nad tým neuvažoval,“ dodal primátor. Plnú podporu obyvateľom Šibeničného vrchu vyjadril aj poslanec Roman Vaľo. Ako však dodal, špeciálny stavebný úrad danú stavbu povoľoval a mesto, ako účastník konania, bolo vyzvané, aby sa vyjadrilo k projektovej dokumentácii. „Nielen polícia, ale aj mesto mohlo a malo právo vzniesť pripomienku, námietku voči riešeniu projektovej dokumentácie,“ povedal poslanec Vaľo, podľa ktorého, hovoriac osobné skúsenosti so Železnicami Slovenskej republiky, by železnice objektívne pripomienky vyriešili a zapracovali.

„Mám za to, že v tomto prípade nebola vznesená pripomienka zo strany mesta,“ myslí si poslanec Vaľo. „Teraz musíme dodatočne riešiť požiadavky občanov,“ dodal ďalej s tým, že to bude mesto stáť nielen čas, ale aj peniaze. „Pochybilo mesto, pochybila polícia,“ súhlasne skonštatoval primátor Šimko, podľa ktorého sa bude mesto chýbajúcim chodníkom zaoberať.

To, že mesto nevznieslo námietky, potvrdila aj hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová. Podľa jej slov ŽSR v rámci rekonštrukcie priecestia kopírovali pôvodný stav. Ako zdôraznila, ŽSR postupovali podľa projektovej dokumentácie overenej v stavebnom konaní a podľa podmienok stavebného povolenia z augusta 2019. „Projektová dokumentácia riešila úpravu existujúceho stavu priecestia a chodníkov. Predmetom stavby nebolo budovanie nového chodníka na Družstevnú ulicu,“ podotkla hovorkyňa ŽSR.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross